Wat is Vipassana meditatie

Vipassana meditatie is een meditatietechniek die 2500 jaar geleden werd (her)ontdekt en onderwezen door Gautama Boeddha en uitgelegd wordt in de Maha Satipatthana Sutta. Traditie: Mahasi Sayadaw.

Vipassana of inzichtsmeditatie leert je om helder van geest direct en ongekleurd naar je eigen ervaringen te kijken. Centraal staat het ontwikkelen van achtzaamheid. Aandachtig zijn zonder te oordelen, zonder te analyseren, zonder verwachtingen. Het leert je de gekleurde bril af te zetten en de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn.

vipassana-lotus-small3

Ontspannen en leren concentreren zijn hierbij van belang. Op een eenvoudige manier oefen je in direct waarnemen. Gedachten en gevoelens, die je leven misschien vaak bepalen, ga je opmerken. Daardoor kan er ruimte ontstaan in jezelf.

Vipassana meditatie leert je in het hier en nu te leven. Het gaat er niet om in trance te raken, of speciale mystieke ervaringen te beleven. Het gaat er ook niet om problemen op te lossen of je af te sluiten van de buitenwereld. Vipassana meditatie geeft een weg aan naar innerlijke vrijheid, mededogen en helder inzicht in zowel jezelf als de wereld om je heen.