Vipassana meditatie

Doorgaande groep Leiden

De doorgaande groep is bestemd voor mensen met meditatie ervaring die kennis hebben van de achtergrond en basistechniek van Vipassana meditatie. We oefenen met loopmeditatie, zit meditatie, metta en daarna volgt een nabespreking.

Eerwaarde Sujiva beschrijft in zijn boek: “The Tree of Wisdom / The River of No Return” drie karakteristieken van Mindfulness:

De eerste is helderheid. Helderheid staat tegenover dufheid, illusie en verwarring. Als dufheid en illusie verdwijnen, zoals wolken uiteengejaagd worden voor de zon, dan ontstaat helderheid of fonkeling in de geest. Dit is breed en uitgebreid van karakter; niet als vernauwing.

De tweede is vreedzaamheid. Vreedzaamheid staat tegenover opgewondenheid, agitatie en chaos. Een beeld zou kunnen zijn een vredig meer, wat zich uitbreid naar een zee. Het brengt balans en rust. De geest raakt gemakkelijk geconcentreerd.

De derde is zachtheid. Zacht, als witte katoen, flexibel en vloeibaar als water en vriendelijk als helende balsem. Het staat tegenover hardheid, rigiditeit en koppigheid wat verbonden is met sterke verlangens en haat.

Globale richtlijnen voor deelname aan de groep zijn: Heb je een basiscursus Vipassana gevolgd of heb je retraite ervaring? Als je belangstelling hebt, neem contact op!

Doorgaande groep

Waar en wanneer

De doorgaande groep Vipassana meditatie is -voor zover mogelijk- iedere dinsdagavond. Voorlopig zijn we online.
Deelnemers: open aantal. Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Kosten: Op basis van dana (vrijwillig geven) De huur van de ruimte denken we te kunnen dekken met een bedrag van €15,- p.p per maand.

Meer informatie kunt u hier aanvragen.