Geschiedenis

Vipassana meditatie Leiden startte in Voorhout bij Maarten Schlemper onder leiding van Mettavihari in 1983. Een jaar later verhuisde de groep naar Leiden naar het huis van Nel Kliphuis en haar man Maks.

De begeleiding van de meditatie werd door Nel gedaan. Af en toe kwamen er gastdocenten: Mettavihari, Jotika Hermsen, Frits Koster en Kaminda Merkus.

Als het erg mooi weer was, kon je de loopmeditatie, als je dat wilde, in de tuin doen. Voor de zitmeditatie was er ruimte in de woonkamer of op zolder.

De groep die toen startte, om gezamenlijk Vipassana meditatie te beoefenen, is er nog steeds, natuurlijk niet in exact dezelfde samenstelling, niet op dezelfde lokatie en ook niet met dezelfde lerar(en). Nynke Humalda, lid van de doorgaande groep, heeft de leiding van Nel overgenomen.

De indeling van de avond veranderde ook met de jaren. Bij Nel startte de groep na een korte praktische inleiding over het mediteren zelf, snel met de beoefening, nu is de inleiding meer inhoudelijk. Er wordt ook iets verteld over de leer van de Boeddha (Dhamma).

Maar, wat wil je als je ruim 30 jaar bestaat.

Wat wel hetzelfde is gebleven al die tijd, is de dinsdagavond.