Wat is Insight Dialogue

Insight Dialogue is evenals Vipassana en Metta meditatie gebaseerd op de vroege Boeddhistishe leringen. Insight Dialogue is een formele en relationele meditatie-oefening.

Waar Vipassana ons in staat stelt om de dingen ‘te zien zoals ze werkelijk zijn’, biedt Insight Dialogue de mogelijkheid om samen de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn.
Soms mediteer je in tweetallen, soms met drie of meer. Je begint met de aandacht op je eigen ervaring te richten en benoemt ze vervolgens in contact met de ander(en). Het verschil met individuele meditatievormen zoals Vipassana en Metta is dat je zowel naar binnen gaat in jezelf, als naar buiten gericht bent op de ander. Tussen de formele interpersoonlijke meditatiesessies wordt het nobele zwijgen gehandhaafd.
insiht dialogue boek Greg
Gregory Kramer heeft Insight Dialogue ontwikkeld en onderricht sinds 1995 deze interpersoonlijke methode via retraites. Insight Dialogue is gefundeerd in de Satipatthana Sutta. Zelf zegt Gregory: ‘A new understanding of the Dhamma has unfolded from my search to apply the Buddha’s teachings as honestly as possible to both meditation and human relationships. A path toward interpersonal ease and awakening has emerged.’
In Nederland heeft een aantal keren een Insight Dialogueretraite plaatsgevonden.

Op maandagavond 1 keer per maand is er een bijeenkomst met Insight Dialogue. Voorwaarde voor deelname is meditatie-ervaring en ervaring met Insight Dialogue door het volgen van een dag over de richtlijnen: pauzeren, ontspannen, openen, vertrouwen op het opkomen, aandachtig luisteren en de waarheid spreken.

Hier een kort Youtube filmpje over de basis en het doel van Insight Dialogue door Gregory Kramer.